Historie

O’secco

2014

De secco heeft inmiddels de naam O’secco (de O is van Overst) en is gemaakt door de Sektkellerei Am Turm in Speyer, Duitsland. Voor deze secco zijn 65% Auxerrois, 20% Pinot Gris en 15% Müller-Thurgau gebruikt. Medio mei zijn de wijnen van oogstjaar 2013 weer te koop. En intussen werken wij weer elke dag aan uw wijnen voor 2015!

Recensie in de Telegraaf

2013

Als je dat leest, dan kan het jaar eigenlijk al niet meer stuk. Terwijl je tegelijkertijd weet dat je weer hard aan het werk moet om ook dat weer te evenaren of liever nog: te verbeteren.

Na een winter die geen einde lijkt te kennen, begint het jaar 2013 met een enorme achterstand. De bloei start pas op 1 juli (3 weken later dan normaal), maar als een geschenk uit de hemel krijgen we de mooiste zomer die je je maar kunt wensen. Dat zorgt voor een prachtig wijnjaar – waarbij ook nog eens het volume goed is, omdat er helemaal geen misbloei is.

Tijdens de proeverij van de ‘jong wijnen’ ontstaat het idee om ook een secco te maken (een wijn met koolzuurtoevoeging, bubbeltjeswijn). Deze komt medio april/mei 2014 op de markt.

Modernisering

2012

Medio mei presenteren we het nieuwe etiket voor onze wijnen: modern en strak. Na een jarenlange samenwerking met de heer Pütz uit Bernkastel (2002 t/m 2012, pensioen) vinden we een nieuwe samenwerking met wijnbouwadviseur Stan Beurskens. Samen proberen we de finesse van de wijnen naar een nog hoger niveau te tillen.

Uiteraard is het wel even wennen om van de traditionele manier van wijnmaken (Moezel) over te stappen op de moderne manier van wijnmaken (cold climate – waar Nederland onder valt). Maar we zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet, waarbij we ervan overtuigd zijn dat we de wijnen inderdaad naar een hoger niveau kunnen krijgen.

Voor de rode wijn is een Maischegärtank gekocht. Daarmee kunnen we tijdens de vergisting elke 4 uur (24/7) de schillen onderdompelen in de most. Dat zorgt ervoor dat we nog meer smaak en kleur in onze rode wijn krijgen.

Toch een goede oogst

2011

Na een koud voorjaar waarin diverse planten vorstschade oplopen, wordt het toch nog een mooi wijnjaar. De druiven zijn met een optimale rijpheid en een heel mooie suiker- en zuurgraad (uitgedrukt in ‘oechsle’) geoogst.

Prijswinnen

2010

2010 is het jaar waarin de echte ‘wijnboer’ zich gaat onderscheiden van de hobbyist. Na een strenge winter en een goed voorjaar zijn de vooruitzichten perfect. Vanaf augustus/september worden deze vooruitzichten evenwel ingehaald door de slechte weersinvloeden. Nu komen kennis en kunde echt om de hoek kijken: welke druiven snoei je vooraf en geven aldus ruimte aan de andere druiven om zich optimaal te ontwikkelen. Het moment van snoeien wordt nog belangrijker dan normaal, net als de keuze welke druif te verwerken. Immers: alleen van kwaliteit kun je kwaliteit maken.

En dat is gelukt! De wijnen van 2010 hebben diverse prijzen behaald; de Auxerrois bijvoorbeeld haalde zilver tijdens de landelijke wijnkeuring op 21-09-2011. Daarnaast zijn twee wijnen bekroond met een ster in de wijnalmanak van Hubrecht Duijker. En de Dornfelder kreeg een kwaliteitszegel.

Inmiddels is er ook een achtste druivensoort aangeplant: de Cabernet Sauvignon. NB: In 2012 zal er nog 1 hectare worden aangeplant met daarop 50% Müller-Thurgau en 50% Auxerrois – twee druivensoorten die zich al enkele jaren hebben bewezen op de Voerendaals löss en kundersteen.

Vanaf nu kunnen liefhebbers ook kennismaken met de Parelwijn. De druiven voor deze wijn zijn geoogst in november 2009 en op Landgoed Overst Voerendaal verwerkt tot een mooie frisse Riesling. Daarna is de wijn naar Duitsland gebracht om daar volgens de ‘traditionele methode’ verder te gisten en te rijpen tot Parelwijn. Deze tweede gisting en rijping op fles duurt 16 maanden.

Optimale bloei

2009

Na een koude winter zijn de groei en bloei optimaal, hetgeen resulteert in een hoge kwaliteit én een hoge kwantiteit van onze druiven. Met grote zorgvuldigheid wachten we het juiste oogstmoment af. Hiervoor zijn onder meer belangrijk: zuurgraad en suikergehalte van de druiven, maar zeker ook de rijpheid (als dit niet in harmonie is, dan komt dat later terug in de smaak en afdronk).

Dat alles klopt, wordt later bevestigd door het feit dat alle wijnen van Landgoed Overst Voerendaal een ‘kwaliteitszegel’ krijgen bij de wijnkeuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois (zie ook: www.limburgsewijn.com). Naast het binnenhalen van de goede individuele wijnbeoordelingen mag Landgoed Overst Voerendaal de ‘titel’ Wijnboer van het Jaar voeren.

Bottelen

2008

Met veel geduld hebben wij gewacht op het sein om te bottelen. Dit gebeurt door een Duits bedrijf op onze eigen locatie. Met professionele apparatuur worden de flessen gereinigd en afgevuld. Daarna moeten ze nog even rusten voordat ze in de verkoop mogen. De nieuwe wijnen zijn wederom met veel enthousiasme ontvangen door kenners en de consument.

Goede oogst

2007

Dankzij het mooie najaar van dit natte maar warme jaar is de oogst uitstekend. Voor het eerst is de wijn gerijpt in een geconditioneerde ruimte, waarbij de temperatuur gedurende de hele rijpingstijd beheerst kan worden. Dit komt de kwaliteit en smaak uiteraard ten goede. Met grote zorg is de wijn meerdere malen geanalyseerd (door de firma Heidger uit de Duitse Moezelstreek, nabij Bernkastel) en vervolgens doorontwikkeld. Mede dankzij deze adviezen en de expertise van leermeester Pütz is de wijn naar de mening van velen bijzonder goed van smaak.

De eerste wijn

2006

Na een goed jaar zijn er voor de eerste wijnoogst op beperkte schaal druiven geplukt, waarmee wijn is gemaakt (1.400 flessen). Dit alles onder toeziend oog van de Duitse leermeester dhr. Pütz (die al sinds 2003 betrokken is bij het landgoed). Deze eerste wijnen zijn vervolgens door diverse kenners beoordeeld. Een spannende periode, maar het resultaat was boven verwachting goed.

Struikengroei

2005

In deze periode zijn de wijnstruiken verder doorgegroeid tot volwassen druivenstruiken.

Aanplanting

2003

In 2003 zijn er 5.000 druivenstokken op het landgoed aangeplant (en in 2005 nog eens 1.000). Er is gekozen om vier soorten witte en drie soorten rode druiven aan te planten: Riesling, Pinot Gris, Auxerrois en Müller-Thurgau (wit); Dornfelder, Regent en Pinot Noir (rood). Deze rassen worden met zorg omringd tijdens de groeiperiode en met de hand geplukt. Daarna worden de druiven geperst en in roestvrijstalen vaten opgeslagen om te gisten en tot rust te komen, voordat de wijnen per ras gebotteld worden.

Natuurontwikkeling

2002

Na de toestemming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij om de 10 ha een landgoed te noemen, is gestart met de omvorming van de landbouwgrond naar natuur: Limburgs hellingbos, kalkgrasland, een hoogstamboomgaard van oude fruitrassen en een wijngaard. Zelfs de oude wandelpaden zijn in ere hersteld (conform een tekening uit de 18e eeuw). Het landgoed vult de laatste schakel in van een natuurontwikkeling tussen de snelweg A79 en het dorp Winthagen.

Aankoop

2001

Harry Meijers – PLUS-ondernemer van 1968 t/m 2002 – koopt 10 ha landbouwgrond aan, aan de Winthagerweg in Voerendaal. Dit grondgebied ligt tegenover de hoeve ‘Overst Voerendaal’ en is een droogdal in het plateau van Ubachsberg. Tot het moment van aankoop is het gebied grotendeels voor landbouwgewassen gebruikt en voor een klein gedeelte als grasland.